Стратегия за развитие на системата на столичното образование (2007 – 2015 г.)- Проект

Линк (изисква инсталиран MS Word)

Подадени молби и прием на деца в детските градини за учебната 2007/2008 година

Линк

ГРАФИК НА ДЕЖУРНИТЕ ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В ГРАД СОФИЯ ЗА ЛЕТНИЯ ПЕРИОД - 2007 ГОДИНА

Линк

Награди на Столична община за постижения в областта на културата

Столична община ще приема предложения за ежегодните награди за ярки постижения в областта на културата, които по традиция се връчват от кмета на София на 17 септември празника на столицата.
С наградите се удостояват творци и творчески колективи от София, автори на произведения, създадени и реализирани на територията на града, както и за художествен факт с траен характер и реален принос за културния живот на София. Призовете се връчват в областите литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика.
Целта на наградите е да се осигурят условия за опазването и развитието на културата в София и създаване на нови творчески постижения.
Предложения за награди могат да се правят от неправителствени организации и граждански сдружения в областта на културата в София, регистрирани по ЗЮЛНЦ, както и други културни институции на територията на Столична община.
Предложенията трябва да постъпят до 17.00 часа на 10 юли 2007 г., в деловодството на Дирекция „Култура и образование” на Столична община на адрес пл. „Славейков” №4, ет.4. След този срок предложения не се приемат.
За повече информация – Дирекция „Култура и образование”, тел. 988 20 08

Лятно културна програма

Въпреки решителното и горещо настъпване на лятото и сезона на отпуските, културният живот в София няма да излиза в отдих. Столична община отново организира традиционни летни фестивали, музикални програми и детски забавления, които ще намерят сцени на открито и очакват своята вярна публика.
От 14 до 20 юли 2007 г. ще се проведе 11-то издание на Международния фолклорен фестивал „Витоша”. Това културно събитие е с дългогодишни традиции в програмата на Столична община и голям интерес от страна на чужди фолклорни състави. Тази година във фестивала ще се включат участници от Литва, Израел, Кипър, Турция, Корея, Китай, Венецуела, Грузия, Сърбия, Македония, Унгария и състави от България. Основната сцена за изява на фолклорните традиции от цял свят ще бъде в Градската градина.
На 5 август ще започне шестото издание на Филмовия фестивал „Херберт фон Караян. Неговата сцена ще бъде на площада пред НТ „Иван Вазов”.
Софийският духов оркестър ще изнесе серия от вечерни концерти на открито – в Градската градина, градинката пред „Кристал” и Борисовата градина. Началният им час е в 18.00 ч. Джаз формация “София” с диригент Райчо Иванов ще свири през месец юли на две сцени - в Градската градина и в парк “Оборище”. Своите изяви на открито в Градската градина ще имат и „Стойчо Рандев Бенд” и „Румен Александров Бенд”. На 22 юли в парк „Оборище” публиката ще се забавлява с участието си в караоке шоу.
Столична община е подготвила културни развлечения и за най-малките. Детските програми обхващат всички сцени на открито – парк „Оборище”, Градската градина, Южния парк, Борисовата градина, градината на „Кристал” и градинката зад НДК.
Линк (изисква инсталиран MS Word)

СТИХОТВОРЕНИЕ НА СЕДМИЦАТА

ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ

29.06. Столична община създаде лятна галерия на открито

От утре в София ще има още едно културно пространство. То е лесно достъпно в непосредствена градска среда, в центъра на столицата, безплатно и провокиращо да се поспрете за малко в ежедневния ви маршрут. Появява се в Градската градина, където изложбени тела с възможност за излагане на двадесет и четири художествени творби ще представят артистични виждания. Така в центъра на културния триъгълник Народен театър „Иван Вазов” – Софийска градска художествена галерия – Национална Художествена галерия, се появява галерия под открито небе. Новото изложбено пространство ще функционира в летните месеци, а експозициите ще бъдат сменяни всеки месец.
С музиката на Бигбенда на Вили Казасян и в присъствието на г-жа Йорданка Фандъкова – заместник кмет по култура на София на 29 юни /петък/ от 18.00 ч. ще бъде открита и първата изложба – „Европа през погледа на фотографа Иво Христов” - романтично пътешествие в черно-бели фотографии. Авторът е журналист, преводач на Ромен Гари, Андре Жид, Маргьорит Дюрас, Филип Джиан и др. Снимките са заснети в Париж, Торино, Осло, Верона, Солун, Лондон и Лисабон в периода 1997-2007 година. Столичани ще могат да „попътуват” из европейските сюжети на фотографа през целия месец юли. Изложбата е част от програмата „Година на Европа за Столична община”.
Вече са ясни и следващите гости на новата галерия. През август Музеят за история на София ще подреди фотографии от столицата от 20-те и 30-те години на миналия век. През септември на открито ще можете да видите творбите на студенти от Националната художествена академия, възпитаници на проф. Греди Асса.

4 юли – Концерт на Десислава Бобрина в Камерна зала „България"

На 4 юли 2007г. /сряда/ от 19.00 ч. в Камерна зала „България” младата пианистка Десислава Бобрина ще се представи с клавирен рецитал, включващ творби от Шуман, Скрябин, Албенис и Гранадос. Организатори на концерта са Дирекция „Култура и образование” на Столична община и Руският културно-информационен център в София. Десислава Бобрина е родена през 1988 г. в България. От 2006 г. е студентка в Московската държавна консерватория. Талантливата пианистка е носител на редица награди, сред които са отличия от Московския детски фестивал „Александър Гречанинов” през 1999 г., Трети фестивал на детското творчество „Нови имена” в Москва през 2003 г., Втори конкурс-фестивал „Сергей Рахманинов” в Москва през 2003 г., Първи конкурс на ЦМШ при Московската консерватория през 2003 г. и др. Предстои представяне на продуцирания и издаден в България първи компактдиск на пианистката с произведения на Шопен и Шуман, студийните записи за който са реализирани през 2005 г. в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” и през 2006 г. в Българското национално радио.

5 юли – галерия-музей „Дечко Узунов” – Откриване на изложбата „Завръщането на красивата дама”

На 5 юли 2007г. /четвъртък/ от 18.00 ч. в Галерия-музей “Дечко Узунов” ще бъде открита изложбата „Завръщането на красивата дама”. За първи път ще бъде показан портретът на Виолета Стайнова, творба на Дечко Узунов от 1937г. Картината е дарена на галерията от г-н Иван Стайнов – син на портретуваната красавица. Г-жа Стайнова е съпруга на Алекси Стайнов - крупен фабрикант, приятел на Дечко Узунов. Портретът е бил в чужбина и след 40 години се завръща в България. Изложбата ще бъде открита до 17 септември. Галерията се помещава в ателието на академик Дечко Узунов /бул.”Др. Цанков” № 24, срещу парк хотел Москва, последната спирка на трамвай № 18/.

14 - 20 юли 2007 г., Международен фолклорен фестивал „Витоша”

От 14 до 20 юли 2007 г. в София ще се проведе 11-то издание на Международния фолклорен фестивал „Витоша”. Това културно събитие е с дългогодишни традиции в програмата на Столична община и към него проявяват голям интерес чуждестранни фолклорни състави. Тази година във фестивала ще се включат участници от 11 държави - Индонезия, Италия, Китай, Литва, Грузия, Корея, Унгария, Венецуела, Румъния, Кипър, Армения, както и състави от България. Основната сцена за изява на фолклорните традиции от цял свят ще бъде в Градската градина.
Откриването на фестивала е на 14 юли /събота/. В 19.00 ч. ще започне шествие с участниците, което ще премине по маршрут НДК - бул. „Витоша” – Градската градина. В 20.00 ч. е официалното откриване на Фестивала.
За официални гости на тазгодишното издание са поканени г-н Ханс Йоахим Холц от Австрия – Генерален секретар на Международната организация за народно изкуство / I.O.V./ и г-н Петер Марко от Унгария – Президент на европейската секция на I.O.V. Официалните лица са приели поканата на организаторите, което е признание за значимостта на Софийския фолклорен фестивал.
Програмата на Международния фолклорен фестивал „Витоша” можете да намерите на www.sofiafest.com.
Пресконференция за 11-то издание на Международен фолклорен фестивал „Витоша” ще се състои на 11 юли /сряда/ от 11.00 ч. в БТА.

Участници в 11-то издание на Фолклорен фестивал „Витоша”:

1. Танцова трупа към посолството на Република Индонезия в София
Създадена е през 2004г. и се състои от 15 момичета и момчета. През май 2006г. бе създадена школа по танци към Посолството на Република Индонезия. Танцовата група към Посолството на република Индонезия в София вече се е представяла в София, Пловдив, Варна, Своге, Монтана, Велико Търново и други големи градове в България. Участвала е в няколко фолклорни фестивала в София, Свиленград и Казанлък. Носител е на голямата награда от международния фестивал в Свиленград. Тази танцова група изпълнява танци от различни области на Индонезия. Танците, които впечатлиха българската публика са – „Мърак”, „Пиринг”, „Роро Нигел”, „Саман”, „Тактонгтонг” и др.
2. Групата „Storici Sbandieratori delle Contrade di Cori”, Италия
Групата е основана през септември 1976. Групата успява да направи веенето на знамена интересно, достигайки кулминация чрез боравенето с тях. Над 20 години те усъвършенстват своя стил и достигат високо професионално ниво, взимайки участие в много национални и международни фестивали. Групата се състои от вестоносци, тромпетисти, барабанисти и знаменосци. Под прекрасните звуци, удивителните цветове на костюмите и спиращите дъха движения на знамената, знаменосците успяват да пресъздадат атмосферата на отминалите дни.
3. Фолклорен художествен състав на провинция Ляонин, Китай
Фолклорният художествен състав на провинция Ляонин, Китай е основан от преподаватели и студенти в Музикалната академия на университета в град Шенян през 1985 г. От самото начало обучава музикални педагози за средните и начални училища в града, както и разнородни таланти. Съставът е изнасял представления на художествени фестивали в Русия и Латвия, където заслужи овациите на публиката и бе сърдечно приет от латвийския президент.
4. Художествен състав на китайската въглищна индустрия, Китай
Основан през 1947 г., Художественият състав на китайската въглищна индустрия е една от най-старите художествени организации в Китай. Членовете на състава са създали и изпълнили безбройни музикални и танцови програми, както и театрални представления, спечелили много награди във всякакви видове художествени фестивали, конкурси и правителствени награди като наградата „Венхуа” от Министерството на Културата. Съставът е гостувал в САЩ, Япония, България, Сингапур, Испания, Нова Зеландия, Алжир, Бразилия и др.
5. Младежка хореографска група „Папанаки”, Грузия
Групата е основана през 1996 г. в Кутаиси, Грузия. Лидерите на групата са Зара Микауадзе и Мая Гетсадзе. Те изпълняват песни и танци от различни части на страната. Репертоарът им включва танците „Грузинец”, „Аджарец”, „Канджлури”, „Мтиулури”, „Долури” и др. Групата често взима участие и печели регионалните и национални конкурси.
6. Фолклорна група „Варса”, Литва
Фолклорната група за песни и танци „Варса” е създаден през 1972 г. и обединява хора, които активно участват във фолклорния и културен живот. Групата се състои от танцьори, вокали и фолклорен оркестър. Репертоарът включва автентични и стилизирани фолклорни песни и танци, а оркестърът свири с класически латвийски инструменти. През 1985 г. съставът печели две първи награди в Републиканските състезания на певческия фестивал във Вилнюс през 1996 г. и в Дижон, Франция през 1997 г. Начело на групата стои г-н Видас Симанаускас.
7. Фолклорен танцов ансамбъл GRAND SUN, Армения
Фолклорният танцов ансамбъл “Grand Sun” е основан през 1999 г. Членовете на групата, около 170 души, са деца и младежи на възраст от 4 до 25 г. Ансамбълът комбинира различни аспекти на традиционната музикална и танцова култура на Армения. Също така изпълнява и руски, грузински, украински, испански, арабски, модерни и класически танци. Ансамбълът е правил успешни турнета в Турция, Франция, Русия, Сирия, Иран, Либия. Печелил е първа награда на Международния фестивал в Йордания през 2005 г.
8. Младежки състав за национални танци CRUZ ALEJANDRO QUINAL, Венецуела
Ансамбълът е създаден на през 1988 г. Основната му цел е да подпомага културното развитие на младото поколение и да даде израз на фолклорните ни корени. Ръководството на състава създава план за професионално развитие на членовете на състава като кани най-известните учители по танци от цялата страна, за да повишат качеството и техниката на спектаклите. Ансамбълът е представял Венецуела в много международни фестивали в Унгария, Полша, Испания, Португалия, Перу, Италия и т.н.
9. Фолклорен ансамбъл „Дунав”, Румъния
От 1995 г. професионалният фолклорен ансамбъл „Дунав” е най-значимият ансамбъл в графство Мехединти, който е изнасял представления както в своята страна, така и извън нея. Ансамбълът е участвал във фестивали във Франция, Белгия, Сърбия, Полша и България.
. 10. Cho Nam-Gyu Song Jeon-Eun Korean Dance Company, Корея
Групата е основана през 1991 г. Ансамбълът е съставен от отлични танцьори, които са избрани със строги прослушвания, проведени в елитни учебни заведения. От основаването си групата е участвала в близо 300 национални и международни програми /Германия, Турция, Япония, Филипините, Хонг Конг и др./
11. CSATA DANCE GROUP ISASZEG, Унгария
Исасег се намира не много далеч от Будапеща. Групата е основана през 1968 г. и кръстена на победната битка в Исасег /1849 г./. Характерно за групата е, че сред танцьорите има всякакви възрастови групи - от 3 до 70 години, като всички те са имали успешни представяния на родна земя и участия в международни фестивали.

166 СПОРТНО УЧИЛИЩЕ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ВТОРИ ТУР НА ПРИЕМНИ ИЗПИТИ ЗА УЧЕБНА 2007 /2008 ГОДИНА

Прием на документи – от 20.08.2007г. до 24.08.2007г.
Изпити:
• за 6, 7 и 8 клас - 27.08.2007г.
• за 9, 10, 11, 12 клас - 28.08.2007г.

Свободни места по вид спорт след завършен 5 клас, както следва:

1.Баскетбол – 7 бр.
2.Плуване – 2бр.
3.Кану-Каяк – 4бр.
4.Лека атлетика – 2бр.

Свободни места по вид спорт след завършен 6 клас, както следва:
1.Борба – 1бр.
2.Волейбол – 7бр.
3.Гребане – 1бр.
4.Спортна стрелба – 3бр.

За 8 -12 клас освободените места:
8 клас
1.Баскетбол – 3бр.
2.Волейбол 1бр.
3.Спортна стрелба -3бр.
4.Футбол – 1бр.
5.Плуване – 1бр.
6.Художествена гимнастика – 1бр.
7.Борба класическа– 2бр.
Борба свободна – 2бр.
8.Гребане – 2бр.
9.Кану-Каяк – 1бр.
10.Лека атлетика – 2бр.
9 клас
1.Баскетбол – 2бр.
2.Спортна стрелба – 2бр.
3.Художествена гимнастика – 1бр.
4.Плуване – 1бр.
5.Гребане – 1бр.
6.Кану – Каяк – 1бр.
7.Джудо – 1бр.
10 клас
1.Плуване – 1бр.
2.Борба -2бр.
3.Кану – Каяк – 1бр.
4.Спортна стрелба – 1бр.
11 клас
1.Футбол – 4бр.

 

23 МАЙ - 24 ЮНИ - СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ


програма


На 30 юни /събота/ от 20.00 ч., в Южния парк ще се състои безплатен шоу-концерт, организиран от Департамент „Музика” на Нов български университет и Дирекция „Култура и образование” на Столична община. В него ще вземат участие млади изпълнители – студенти от НБУ, които се продуцират от новосформираната инициатива „Студентска музикална агенция S.A.M.P.L.E. Records. В проявата ще се включат и изявени български музиканти, които ще подкрепят младите си колеги. Целта е да се създаде музикален празник, който да събере младата аудитория и да бъде представен един уникален проект, какъвто е „Студентска музикална агенция”.
Студентската музикална агенция е новосформирана част от НБУ. Тя ще се бори за постигане на статут на реална музикална компания. Ресурсът на Нов Български Университет позволява де се обединят департаментите "Музика", "Визуални изкуства", "Масови комуникации", "Театър", "Пластични изкуства", "Икономика", "Право" и "Компютърни технологии" в създаването на нов тип структура, непозната на нито един друг университет по света. В нея студенти, изучаващи различни професии, ще могат от една страна да прилагат на практика придобитите теоритични знания, а от друга - да се научат как да работят в екип и да придобият по- широка култура и знания за дейностите и практиките на другите професии и длъжности, с които се сблъскват. Музикалната агенция ще продуцира изпълнители в стиловете поп, рок, соул, R'n'B, хип-хоп, латино, комерсиален джаз, денс, клубна /електронна/ музика.

03.06. Шопски събор 2007

На 03.06.2007г./неделя/ от 10.30 ч. в градинката пред читалище „Възраждане”, ул. „Подуянска” №1 ще се проведе традиционният Шопски събор 2007.
Съборът се организира от Народно читалище ”Възраждане” и е малък фестивал на шопската музика, песен, танц и хумор. В него участват състави от столичните читалища и изпълнители на възраст от 4 до 80 години.В програмата на събора ежегодно се включва и изложба на музейната сбирка на читалището. Тазгодишната експозиция ще представи „ Облеклото в Подуяне преди 100 и повече години”.На събора ще бъде организирана продажба на издадената от читалището книга „История на Подуяне”, която изследва културната история на селището и квартала от древността до наши дни. Книгата ще се продава със значителна отстъпка за всички посетители на събора и изложбата.

02.06 Музикално училище - Ден на отворение врати

Музикален празник - концерт “Отворени врати “ организира Националното музикално училище „Любомир Пипков” на 2 юни /събота/ по повод Международния ден на детето. Възпитаниците на училището от предучилищната програма и учениците до 4-ти клас ще представят свои изпълнения, а посетителите ще могат да се докоснат до музикалните инструменти, да ги разгледат и да научат историята им, разказана от техните връстници Таня и Симеон. Те ще бъдат водещи и придружители на публиката в света на Музиката.
Целта на организаторите е да запознаят малките си гости с рояла, пианото, цигулката, виолончелото и много други интересни и изненадващи инструменти, които в малките ръчички на децата от Музикалното училище звучат, живеят, плачат или се смеят, вдигат врява до небето или пеят приспивни песни… Разбира се, публиката също ще участвате в концерта! Тя ще има възможност да се докосне до магията на музиката и който желае да “посвири” на инструментите, които ще види.
Нови таланти и малки музикални дарования могат да бъдат открити на празника. Ще ги потърсят в Концертна зала НМУ и те ще могат да станат възпитаници на училището и да поемат пътя към голямата концертна сцена!

Адресът на музикалното училище е ул.”Оборище” №17 – срещу Докторската градинка. Младите музиканти и учителите им очакват своите гости на 2 юни /събота/, от 10.00 ч. до 13.00 ч.

01.06 Концерт в парк „Оборище” по повод Международния ден на детето

Столична община организира музикален празник по повод 1 юни – Международния ден на детето. Проявата ще протече в два блока: в 18.00 ч. в парк „Оборище” /на алеята към Столичен куклен театър/ ще започне концерт. Музиката си ще представят училищни състави, участвали в концерта „Да счупим тишината”, както и ученически рок групи, представили се в тазгодишното издание на рок-феста „Цвете за Гошо”. Сред изпълнителите са група Аявис, вокална група „Ефект”, хорова формация Let it be, алтернативната рок група Еvolution, група HarDDuck. В 20.30 ч. ще започне караоке с DJ Айвън. Водещ на концерта ще бъде певецът Тодор Кацаров.
При дъждовно време празникът ще се проведе в залата на Дом на културата "Средец", ул."Кра Кра" № 2 в същия час.

Участниците:

Аявис- Група Аявис е създадена в края на 2005 от четирима млади музиканти – Михаил Стефанов /вокали, китара/, Васил Крумов /китари/, Десислава Ефтимова /китари/ и Милен Райков /ударни/. За няколко месеца към Аявис се присъединяват Кристиян Рахнев /бас/, Ива Георгиева /вокали/, Михаела Попова /вокали/ и Георги Стрезов /пиано/, а в началото на 2007 – Бояна Желязкова /цигулка/ и Габриела Виденова /тромпет/. Още от самото си създаване групата свири авторска музика – разнообразен микс от няколко музикални стила - поп, рок, фънк. Групата взима участие в редица музикални събития, между които Sozo Music&Art Festival - Унгария 2006; Gospel Blues & Rock Fest, Fans Club - София 2006; концерт „Да разчупим тишината“ - София 2007; Конференция за изкуствата „Предизвикателството да си...“ - София 2007. По покана на Столична община Аявис свири и на Великденския фестивал в Босилеград, Сърбия през април 2007 г.


Evolution- Evolution са алтернативна рок група създадена през 2003г .Тя се състои от Адриан Гугов /вокали китара и пиано/ , Димо Мезеклиев /бас и бек-вокали/ и Матей Христосков /Барабани и бек-вокали/. Evolution се отличават с енергичните си живи изпълнения. Звукът на групата е повлиян от Nirvana, Metallica, Muse, Depeche Mode. Във всичките си концерти Evolution представят предимно авторска музика. Групата печели 3-то място на рок - фестивала в читалище „Георги Минчев” .


HarDDucK- Основите на група HarDDucK са положени през 2004, когато китаристите Георги Петков и Стефан Павлов от Технологично училище „Електронни системи” решават да направят рок банда. Двамата започват да свирят съвместно с много музиканти от ТУЕС, докато най-накрая през есента на 2005 година се оформя ядрото на групата - Георги Петков /китари/, Стефан Павлов /китари, вокали/, Марио Пешев /клавишни, вокали/ и Иван Бонев /ударни/. Момчетата свирят предимно кавъри на хард-рок и хеви-метъл величия от 80-те години. Паралелно с това, те създават и своя авторска музика в специфичен хеви-готик-траш стил. За около година и половина, през групата преминава солидно количество басисти. Съставът изнася няколко концерта и през септември 2006 Стефан напуска, за да съсредоточи вниманието си върху друг музикален проект, където е китарист. За концерта в ТУЕС на 23 декември 2006 обаче, той отново се присъединява към групата. В началото на 2007, в HarDDucK настъпват известни промени - момчетата започват да търсят вокалист. Намират не един, а цели двама - Любомир Панайотов и Димитър Георгиев. Бандата си има и нов басист - това е Петър Димитров. След няколко концерта в училища и читалища, в началото на май 2007, HarDDucK взе участие в рок фестивал-конкурс, организиран от младежко читалище "Георги Минчев", където се класира на престижното трето място. Бандата свири и на рок фестивала "Цвете за Гошо" - важно събитие за българската рок сцена, провеждано ежегодно. В момента групата продължава да твори с пълна сила... Към днешна дата постоянни членове на HarDDucK са Димитър – вокал, Любомир – вокал, Георги – китари, Стефан – китари, вокал, Петър – баскитара, вокал, Марио – клавишни, вокал, Иван – ударни


Ефект – Вокална група “Ефект” към 12-СОУ “Цар Иван Асен ІІ” е създадена през 2002 година, благодарение на голямото желание учениците да се занимават с музика, независимо, че не изучават този предмет след девети клас. В нея участват 12 ученички от осми, девети и единадесети клас.


Let it be – Хорова формация Let it be при 35 СОУ "Добри Войников" е създадена през месец октомври 2004 г. В нея участвуват 36 момичета и момчета от 8-ми до 12-ти клас. Първата проява на формацията е на 25 ноември същата година, а първата песен, която се запява е песента на Добри Войников - "Да прославим паметта". Репертоарът бързо се обогатява с нови песни - чисто хорови произведения, обработки на народни песни, популярни песни, негърски спиричуъли.
Хоровата формация ежегодно участва в Празниците на училищните хорове, организиран от РИ на София - град, в празниците на училището, в общоградски прояви, както и изнася самостоятелни концерти.
Основател и диригент на формацията е г-жа Мария Мъркушева - дългогодишен хоров диригент и педагог, възпитаник на Държавната Музикална Академия "Панчо Владигеров".


DJ Айвън – Популярният DJ Айвън, познат от малкият екран като водещ на предаванията „Щуротека” и „Айвъншоу” е водещ и автор на представление, наречено „Айвън-караоке”. То обхваща над 900 български, обичани песни от 30-те години до днес, в различни жанрове.


Тодор Кацаров – Тодор Кацаров е възпитаник на ДМА „Панчо Владигеров“ от отдела „Поп и Джаз“. Носител е на Голямата награда на фестивала „Европа без граници“ на италианската телевизия RAI 1 под егидата на Съвета на Европа, както и на Голямата награда на фестивала „Eurotollerance” в Страсбург за авторската си песен “Ангелът на твоето сърце”. Песента е издадена на диск под егидата на ЕС, a рециталът му е предаван директно по 3SAT, SWF, RAI 1.


01.06 Разходка с ретро трамвай за децата на София

По повод 1-ви юни - Международния ден на детето Столична община, „Столичен електротранспорт” ЕАД, „ ЦУМ ” АД и „Петрол” АД организират безплатни празнични разходки с Ретро трамвай от началото на миналия век за децата на София.
Артисти и професионални аниматори ще се грижат за доброто настроение на малчуганите през деня. Много подаръци, пъстри балони, викторини и награди ще са част от изненадите, предвидени за най-детския ден от годината.
Ретро трамваят ще се движи от 10.00 ч. до 16.00 ч. по маршрут: Тръгване в 10.00 ч. от ТМ депо „Клокотница” бул.”Мария Луиза” 84 – Централна гара - Надлез „Надежда” – бул. „Мария Луиза” - Съдебна палата - бул.”Витоша” – Пазара „Иван Вазов” – НДК – бул. Витоша – бул. „Мария Луиза” – ТМ депо Клокотница.
Програмата предвижда ретро атракцията да разходи и деца в неравностойно положение от няколко софийски социални заведения. Заедно с малчуганите събитието ще съпреживеят и г-жа Йорданка Фандъкова - заместник кмет на Столична община, г-жа Галина Бежанска -директор на Дирекция култура и образование, г-н Йордан Василев - изпълнителен директор на „Столичен електротранспорт” ЕАД, г-н Светодар Йосифов - директор „Маркетинг и реклама” на „Петрол” АД и официални представители на „ЦУМ” АД.
Събитието ще популяризира и националната инициатива за профилактика и подобряване превенцията и лечението на бронхиална астма при деца. Инициативата е подета от „Петрол” АД през настоящата година, в която компанията чества своята 75 годишнина. Столичани ще получат брошури с основна информация за най-разпространеното белодробно заболяване в България и по света, в които присъстват графикът на осигурените безплатни прегледи и изследвания и контакти със съответните здравни клиники в страната.

Курсове на Ретро трамвай :

Тръгване – ТМ депо „Клокотница”, бул.”Мария Луиза” 84 в следните часове:

10.00 ч. – Интернат „Проф. Петър Мутафчиев” – деца на възраст от 10 до 16 години

11.00 ч. – Софийски деца

13.30 ч. – Дом за деца „Асен Златарев” , ул.” Сава Филаретов” – Надежда – първа част – деца над 7 години

15.00ч. – Софийски деца

01.06 Пресконференция за гостуването на Северноунгарски симфоничен оркестър - Мишколц

Посолството на Република Унгария в България и Фондация Международен фестивал "Софийски музикални седмици" организират пресконференция по повод гостуването на Северноунгарски симфоничен оркестър от град Мишколц с диригент Ласло Ковач в програмата на 38-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Оркестърът ще се представи с два последователни концерта - на 3 и 4 юни 2007 г. в Голяма зала "България".
На 3 юни от 11.00 ч. ще бъдат изпълнени "Рапсодия в синьо" от Джордж Гершуин със солистка Фумие Фукуи от Япония, Сюита от Роберт Щолц и Рагтайми в обработка на Шандор Балог.
В програмата на концерта на 4 юни от 19.00 ч. са включени произведения от унгарските композитори Ференц Еркел, Ференц Лист, Золтан Кодай и Дьорд Ранки. Солистката Лилия Бояджиева ще изпълни Концерт за пиано и оркестър № 2 от Ференц Лист.

Пресконференцията ще се състои на 1 юни от 11.00 ч. в Посолството на Република Унгария на адрес: ул. "Шести септември" № 57

01.06 Изложба на детски рисунки

ОП "Вътрешни услуги" към Столична община, галерия "Дечко Узунов" и 68 СОУ "Академик Никола Обрешков" ще представят на 1 юни от 10.00 ч. изложба на детски рисунки "Внимавай! Спри - огледай се, премини!". Изложбата е подредена на адрес - ул. "Д. Груев" №8А - фоайе.

01.06 Юнски празници "Лозен 2007"

Кметство Лозен, читалищата, съмишленици и приятели канят на организираните от тях Юнски празници "Лозен 2007", които се провеждат на местността "Кръстето" /поляната над кметството/.

Програма:
1 юни - 16.00 ч.- Детски празник - детско шоу, дискотека и изненади
9 юни - 10.30 ч.- Фестивал на танцовото изкуство
10 юни - 10.30 ч.- Певческо изкуство, народно веселие, традиционен събор

01.06 Празник на район "Подуяне"

На 1-ви юни столичният район "Подуяне" кани гости на Празник на района. В него ще участват състави от читалищата, училищата и детските градини на района. В 10.00 ч. започва "Детско утро с Театър "Пан" и водещ Панайот Цанев. В 17.00 ч. е началото на празничен концерт, в който ще се представи ансамбъл `` Здравец``, с участието на други формации. В 18.00 ч. започва рок концерт на групите ``Flex`` u ``Fun``.

31.05 Представяне на книгата на Елинка Бояджиева

На 31 май /четвъртък/, от 18.00 ч. в зала „Надежда” на Столична библиотека г-жа Йорданка Фандъкова – заместник кмет на София ще представи книгата „Изживяна доблест” на Елинка Бояджиева. Книгата е посветена на живота и делото на инж. Иван Иванов.

още новини